İlk kez 2006 İstanbul Auto Show’da görücüye çıkan Fiat Linea, o dönemde kompakt sınıf sedan pazarını hedef alıyordu ve en büyük rakiplerinden biri Renault Megane’dı. Otomobilin altyapısının aslında küçük sınıftan geliyor olması ve daha sonra Albea’nın da üretiminin bitmesiyle bir sınıf karmaşasına giren Linea, bir anda kendini Renault Symbol, Peugeot 301 ve Hyundai Accent Blue gibi otomobillerle aynı ligde buldu.

Symbol_Linea_2

Bunda en büyük etkenlerden biri de kompakt sedanların bu süre içinde oldukça olgunlaşması olarak kabul edilebilir. Bu anlamda Linea’nın Fluence gibi otomobillerle aynı sınıfta olduğunu düşünmek ciddi bir haksızlık olur. Diğer yandan hangi sınıfta olduğunun önemi olmaksızın, 2012’de makyajlanan Fiat Linea’nın en çok satanlar listesinin başlarında olması ve Türkiye’nin bir diğer gözdesi Renault Symbol’le rekabet ettiği gerçeği de değişmiyor. Bu nedenle çok ilgi çeken ‘Hangisi Alınır’ sayfalarımıza bu kez Linea ve Symbol’ü dahil ettik. Bakalım ipi hangisi önde göğüsleyecek?

2012_Fiat_Linea

Ebatlar ve fiyat/donanım
İki aracın da fiyatlarına geçmeden önce boyutlarını incelemekte fayda var. Fiat Linea, 4596 mm uzunluğa, 1730 mm genişliğe ve 1494 mm yüksekliğe sahip. Bu sınıf araçlarda çok önemli olan bagaj hacmi de 500 lt ile oldukça iddialı. Renault Symbol ise 4348 mm’lik uzunluğu ile Linea’dan daha kısa. Buna karşılık, 1733 mm’lik genişliği ve 1517 mm’lik yüksekliği ile İtalyan kökenli rakibinin önüne geçiyor. Kabin genişliğine ciddi oranda fayda sağlayan aks aralıklarına baktığımızda ise Linea’nın 2603 mm, Symbol’ün ise 2634 mm’ye sahip olduğunu görüyoruz. Kısaca Renault Symbol, toplam uzunlukta daha kısa olmasına rağmen dha uzun bir aks aralığı sunuyor. Özellikle yükseklik avantajıyla kabininin daha ferah olduğunu söyleyebiliriz. Bagaj hacminde de 10 lt avantajı olan Symbol, ebatlarının daha verimli kullanıldığını ispatlıyor ve Linea’nın bir adım önüne geçiyor.

Renault_Symbol_1

Gelelim en önemli kısıma, yani fiyatlara. Fiat Linea almanın bedeli 34 bin 250 TL’den başlıyor ve 50 bin 700 TL’ye kadar çıkıyor. Renault Symbol ise bu konuda daha mütevazı. 31 bin 490 TL’den başlayan fiyatlar, en pahalı modelde 41 bin 690 TL’ye ulaşıyor. Genel olarak bakıldığında Renault Symbol’ün daha uygun fiyatlara sahip olduğu görülüyor. Peki, Linea’nın donanım olarak bir avantajı var mı? Baz donanım paketlerine bakıldığında, Linea Pop’un yol bilgisayarı, çift hava yastığı, ABS ve klima gibi belli başlı donanımları sunduğunu görüyoruz. Renault Symbol’ün Joy paketinde ise yol bilgisayarı yok ama buna karşılık bluetooth bağlantısı, daha da önemlisi elektronik denge programı ve patinaj kontrol sistemi yer alıyor. Kısaca Renault, baz modelde bile güvenlikten ödün vermemiş. ESP ve ASR’nin Fiat Linea’nın sadece en üst donanım paketi olan Lounge’da sunulduğunu da ayrıca belirtmek gerekli. Kısaca baz modellerde Renault Symbol’ün üstünlüğü tartışılmaz. Ayrıca Linea’nın Pop versiyonunda eski versiyonun kabinini kullanması da anlaşılabilir değil.

Yeni-Fiat-Linea-Kokpit

Fiat Linea, Pop’un yanında Easy, Urban ve Lounge paketlerine de sahip. Easy’de elektrikli arka camlar, yükseklik ayarlı sürücü koltuğu, yeni iç tasarım da geliyor. Urban’da ESP, ASR, hız sabitleyici ve blue&me sistemi opsiyonel olarak alınabilirken, sis farları, parçalı olarak katlanan arka koltuk, çift bölgeli dijital klima, arka park sensörü ve 15 inçlik alaşım jantlar pakete dahil oluyor. Lounge ise tüm bunları standart olarak sunarken, far-yağmur sensörü ile birlikte, yan-perde havayastıkları, hız sabitleyici ve 16 inç alaşım jantlar gibi artılara sahip. Renault Symbol’e bakıldığında Joy’dan sonra tek bir paket var o da Touch. Touch donanım seviyesinde yan hava yastıkları, ön sis farları, yol bilgisayarı, 15 inçlik alaşımlı jantlar, standart olarak sunuluyor. Ayrıca 1600 TL’lik konfor paketiyle deri Direksiyon, hız ayar ve sınırlayıcı, dijital klima ve arka park sensörü alınabiliyor. Renault R-Nav navigasiyon ve multimedya sistemi de bir başka opsiyon ve fiyatı 1500 TL. Renault Symbol’de ayrıca metalik renk için de 700 TL isteniyor. Kısaca, Renault Symbol Touch 1.5 dCi 90 HP’yi bütün donanımlarla yüklerseniz fiyatı 45 bin 490 TL’ye yükseliyor. Daha zayıf donanımlı Fiat Linea Urban 1.3 Multijet 95 HP ise 44 bin 200 TL. Bu otomobili 770 TL’lik blue&me, 1280 TL’lik ESP ve hız sabitleme, yine 1280 TL’lik yağmur ve far sensörüyle donattığınızda ise fiyat 47 bin 530 TL’ye kadar ulaşıyor. Böylece Renault Symbol’ün 2000 TL’lik bir fiyat avantajı ortaya çıkıyor. Sonuç olarak, Renault temsilcisinin fiyat/donanım oranının çok daha başarılı olduğu görülüyor. Opsiyonlar eklendiğinde de eklenmediğinde rakibinden daha fazla donanım sunuyor ve fiyatı da daha uygun.

Renault_Symbol

Performans/yakıt tüketimi
Fiat Linea, 1.4 lt 77 HP benzinli, 1.3 lt Multijet 95 HP ve 1.6 lt Multijet 105 HP’lik üç motor seçeneğine sahip. Renault Symbol ise 1.2 lt 75 HP ve 0.9 lt 90 HP olmak üzere iki benzinli motor seçeneğine sahip. Ayrıca 1.5 dCi motorun 75 ve 90 HP’lik iki versiyonu sunuluyor. Motor seçeneklerine bakıldığında Linea’nın daha güçlü bir dizelinin bulunması önemli bir avantaj. Renault ise fazladan 90 HP’lik bir benzinli sunuyor. Baz benzinli versiyonlara bakıldığında Fiat Linea, 77 HP’lik 1.4 lt motoruyla 165 km/s maksimum hıza erişiyor. 0-100 km/s hızlanması 14.6 sn olan bu motor seçeneğinin yakıt tüketimi ise 6.3 lt/100 km. Renault’nun 75 HP’lik 1.2 lt 16V versiyonu ise 156 km/s maksimum hızı, 14.5 sn’lik 0-100 km/s hızlanması ve 6.0 lt/100 km’lik tüketimi ile biliniyor. Linea, 1.4 motorunun az da olsa 8 Nm’lik tork avantajıyla daha yüksek bir maksimum hıza sahip ama Symbol, ilk hızlanmada ve tüketimde daha başarılı. Renault, 974 kg’lik boş ağırlığıyla, Linea’dan 186 kg daha hafif. Bu da önemli bir avantaj. Benzinli motorlar bu otomobillerin asıl güç üniteleri değil. Linea ve Symbol kullanıcılarının asıl tercihleri dizeller. 95 HP’lik 1.3 Multijet ve 90 HP’lik 1.5 dCi birbirine daha denk görünüyor. Linea’nın 95 HP güç ve 200 Nm tork üreten 1.3 Multijet versiyonu 170 km/s maksimum hıza ve 13.8 sn’lik 0-100 km/s hızlanmaya sahip.

Fiat_Linea_2013 3

En önemlisi de yakıt tüketimi 4.9 lt/100 km. Renault Symbol ise 90 HP’lik turbo dizeliyle 220 Nm tork sunuyor ve hacim avantajını lehine çeviriyor. 167 km/s maksimum hızı, 12.2 sn’lik 0-100 km/s hızlanması ve 3.9 lt/100 km’lik tüketimi ile rakipsiz olan Symbol, dizel motor seçeneklerinde de yenilmiyor. Linea’nın ufak bir maksimum hız avantajı var ama bu tip otomobillerde önemli olan şehir içindeki ilk hızlanma ile esneklik ve daha da önemlisi yakıt tüketimi. Tabii Linea’nın 1.6 versiyonu da var. Fiyatı elbette daha pahalı ama 290 Nm torku ve altı ileri manuel şanzımanı ile oldukça dikkat çekici. 190 km/s maksimum hızı ve 11.0 sn’lik 0-100 km/s hızlanmasıyla tatmin edici bir performansı olan bu motor seçeneği, Linea’ya 5.1 lt/100 km’lik bir tüketim değeri sağlıyor. 1.6 lt Multijet’in tüketimiyle değil ama performansıyla ön plana çıktığı söylenebilir ama fiyatı da Urban versiyonda 47 bin 450 TL, Lounge versiyonda ise 50 bin 700 TL’ye ulaşıyor.

Automagg kararı
Karşılaştırdığımız tüm disiplinlerde Renault Symbol’ün Fiat Linea’ya karşı daha avantajlı olduğu görülüyor. Fiyat/donanım oranı, yakıt tüketimi, kabin ferahlığı ve bagaj hacminde önde olan Symbol, hafif yapısıyla daha atak bir otomobil. Fiat Linea’nın tek avantajıysa 1.6 lt’lik Multijet versiyonu. Performanslı bir dizel isteyenler için Symbol’de bir seçenek yok. Ama bu tip otomobiller kullananların performanstan daha çok tüketime önem verdiği de bir gerçek.

İlgili yazılar

10 thoughts on “Fiat Linea mı, Renault Symbol mü?

  1. Biraz yanlı buldum yorumları, Linea’nın arkada oturan yolcular için diz mesafesi çok iyiyken symbolda arka koltuk diz mesafesi gerçekten çok kısa. Baz modelden itibaren arka tarafta yolcu havalandırma çıkışları varken Symbolda yok. Ayrıca 1.3 dizel motorun vergisi 1.5ten daha ucuz. Tasarıma hiç değinmemişsiniz bu konuda da Symbol sınıfta kalıyor. Linea’da kullanılan müzik sistemi Symbolünkine göre bir hayli iyi. Multijet motorun daha müsrif olma sebeplerinden birisi zaten triger kayışı yerine zincir kullanılması bu da ağır bakım masrafını bir hayli azaltıyor. Bunlar da sizin yer vermediğiniz Linea artıları.

  2. Renaultta çalışan akrabaniz var galiba. Linea 1 gömlek üstün symbolden yolda gidişi rahatlığı kabin genişliği ile.

  3. Yani bu kadar taraflı bir yorum olamaz, romanya’da üretilen dacia’dan dönme symbol’ü övüyorsunuz ya aşkolsun size, linea çok mu mükemmel öyle diyemem ama symbol’le asla kıyaslanamaz.

    1. Merhaba Ender Bey, sitemizi ilgiyle takip ettiğiniz için teşekkür ederiz. Öncelikle taraflı bir yorum yapmamız mümkün değil çünkü ne Renault ile ne de Fiat ile ticari bir ilişkimiz yok. Otomobil karşılaştırmaları iki türlü yapılır. Birincisi kağıt üstündeki verilerle, ikincisi de sürüş izlenimi ve test metoduyla. Elbette bu ikinci yöntem daha sağlıklıdır. Yakıt tüketimini, performansı gerçek yol şartlarında deneyimlersiniz. Biz her iki türde de karşılaştırma yapıyoruz. Fakat okuduğunuz Linea-Sybmol karşılaştırması sizin de ulaşabileceğiniz kağıt üstündeki verilerle yapılmıştır. Yani bir üretici bagaj hacmini 510 lt olarak açıklıyorsa biz bu veriyi baz alırız. Teknik verilere bakıldığında ya da fiyat/donanım ilişkisi söz konusu olduğunda, yazının yazıldığı tarihte Symbol daha avantajlıydı. Diğer yandan gerçek sürüş koşullarında Linea daha sürücü dostu bir otomobil olabilir ya da olmayabilir. Fakat belirttiğimiz gibi biz bu tür bir karşılaştırma yaptık iddiasında değiliz. Bir otomobilin üretildiği ülke kalitesini belirlemez. O zaman birçok kişinin Türk Malı ya da yerli diye aşağıladığı ürünler dünyada satılmazdı. Örneğin bir Alman Türk Malı diye bir Doblo’yu almamazlık etmiyor. Bu tip dünya markaları hangi ülkede üretirse üretsin, o ürünü belli bir kalite standardında piyasaya çıkarır. Dacia, Renault Grubu’nun bir markasıdır ve Duster gibi ürünler belli ülkelerde Renaut logosuyla satılır. Sizin dediğiniz gibi olsa VW teknolojisiyle üretilen bir Skoda, Çek Cumuriyeti’nde üretildiği için tercih edilmezdi. Oysa böyle bir bir durum yok. VW teknolojisi ve kalitesi, araç hangi ülkede üretilirse üretilsin kendii gösteriyor…

  4. automagg, yazıma cevap yazarak beni şaşırttınız, mutlu oldum, teşekkür ederim, sayglarımla…

  5. İki aracoda kullanan biri olarak söylüyorum linea tasarım motor gücü konfor ve uzun ömürlü multijet motoruyla öne geçiyor.bir taksi ŞÖFORU olarak 750bin km devirmiş ve motoruna anahtar vurulmamış araçlar gördüm ama malesef reno motorları 100binden sonra sıkıntılara başlıyor heleki 1.5dc çok sıkıntılı bir motor.anladığım kadarıyla belli bir miktar reklam ücreti almışsınız ki bu kadar övüyorsunuz aracı..

  6. Bence symbol ü linea yla karşılaştırmak symbole hakaret olur. Fiat geleceğin hatta şimdinin Tofaş ı sevenler alsın you tube a yazın “linea koltukları” diye izleyin altta başka kaza sonuçları vs çıkması lazım ondan sonra ne demek istediğimi anlarsınız…

  7. Symbol her açıdan daha avantajlı! Linea kullandım pişmanım!

  8. Symbol daki.1.5 motor yeter. Zaten yakıt yok denilecek kadar az, daha ne olsun.

Comments are closed.