Lüks SUV’lar neredeyse bütün büyük üreticilerin gözdesi haline geldi. Ciddi bir satış potansiyeli olan ve markalarına önemli miktarda kâr sağlayan bu araçlar; artık birinci sınıf otomobil üreticilerinin vazgeçilmez bir parçası. BMW’den Mercedes’e, Audi’den Volvo’ya kadar premium markaların birden çok sınıfta SUV ürettiğini biliyoruz.

Tabii lüks SUV’ların kralı hatta mucidi Land Rover’ı da unutmamak gerekli. Bu tip araçların çok talep görmelerinin nedeni, hem şehir içinde hem de yol dışında çok yönlü bir yapıları olması. Lüks, konfor ve performans zaten bu tip markaların ortak özellikleri. Dört tekerlekten çekiş yeteneği sadece off-road koşullarında değil kışın, kaygan zeminlerde de büyük avantaj sağlıyor. Bunun yanında lüks otomobil üreticileri, iki tekerlekten çekişli SUV’lar da üretiyor. Peki, premium SUV denildiğinde akıllara hangi araçlar geliyor? Sizler için derlemeye çalıştık.

1. Range Rover Sport
Range Rover markalı araçların sayısı gittikçe artıyor. İlk başlarda Land Rover markasının bir modeli konumundayken şimdi kocaman bir aileye dönüştü. Range Rover Sport, bu ailenin en önemli üyelerinden biri. Pazardaki en çok yönlü lüks SUV’lardan biri ve arazi şartlarında da gerçek bir savaşçı. Büyük kardeşi kadar geniş veya ferah değil. Ayrıca türünün en hafif aracı da diyemeyiz. Ancak Range Rover Sport olağanüstü yetenekleri ile bu tip sorunları rahatça telafi ediyor. Bir SUV’un böylesine eksiksiz bir yetenek kataloğu sunabilmesi dikkat çekici. Olağanüstü off-road yeteneğinin yanında, bu boyuttaki bir araç için yol tutuş dinamizmi yüksek seviyede. Birinci kabin lüksten de ödün vermiyor. Land Rover’ın en yeni çift ekranlı bilgi-eğlence sistemi, makyajdan sonra bu araca da adapte edildi.

SE, HSE ve HSE Plus gibi birçok donanım paketi bulunan Range Rover Sport’un ülkemizdeki başlangıç fiyatı 1 milyon 258 bin TL. 5.0 lt’lik SVR modelinde ise fiyat 3 milyon TL’ye kadar yaklaşıyor. Range Rover Sport’un baz motoru 2.0 lt hacminde ve dört silindirli. 300 HP güce sahip olan bu motor, ortalama olarak 9.5 lt/100 km yakıt tüketiyor. 201 km/s maksimum hıza ulaşan bu modelin 0-100 km/s hızlanması 7.3 saniye. Hibrit modelin fiyatı ise 1 milyon 586 bin TL’den başlıyor. Toplam gücü 404 HP olan P400e kodlu bu ünite, ortalama olarak 3.0 lt/100 km yakıt tüketiyor. 220 km/s maksimum hıza ulaşan ve 0-100 km/s hızlanması 6.7 saniye olan 2.5 tonluk bir aracın; dikkatli kullanıldığında 3.0 lt/100 km yakıt tüketmesi inanılır gibi değil.

2. Audi e-tron quattro
Lüks elektrikli otomobillerin gelişme hızı inanılmaz şekilde ilerliyor. Daha beş yıl önce tamamen elektrikli bir seçeneğin en iyi SUV listesine girmesi olanaksızdı. Ancak bugün elektrikli tahrikin doğasında var olan olumlu özellikler, piyasadaki en iyi lüks SUV’lar tarafından ortaya çıkarılıyor. Audi e-tron quattro’nun da bunlardan biri olduğuna şüphe yok. 2020 yılında büyük bir SUV’dan lüks, algılanan kalite, konfor ve seçkinlik istiyorsanız, e-tron kesinlikle dikkate alınmayı talep ediyor. Hatta elektrikli bir otomobil satın almayı düşünmeyenleri bile etkileyebilir. Bir Q5’ten biraz daha büyük olmasına rağmen Q7’nin kabin genişliği ve konforunu bile tehdit ediyor.

Elektrikli olmasının da etkisiyle e-tron’un sürüş izolasyonu ve genel gürültüyü bastırma yeteneği en etkileyici özelliklerinden biri. Hatta hareket halindeyken bir Rolls-Royce Phantom ile bile karşılaştırılabilecek sessizlik sunuyor. Menzil ise hâlâ bir dezavantaj. Audi, e-tron’un  430 km civarında bir menzili olduğunu iddia ediyor ama gerçek hayatta 300-350 km gidebiliyor. Bu değer uzun yolculuklar için yeterli değil. 2490 kg’lik e-tron’un maksimum hızı 200 km/s ile sınırlandırılmış. 0-100 km/s hızlanması ise boost modunda 5.7 sn’ye kadar düşüyor. Bu performansta sistem gücünün 408 HP olması ve torkun 561 Nm’ye ulaşması en büyük etken. 

3. Land Rover Discovery
Lüks SUV segmentindeki ilk 10 listesine Land Rover’ın birden çok araç sokması çok normal. Beşinci nesliyle eski karakterinden biraz uzaklaşan ve daha konforlu bir araç haline gelen Discovery; yine de efsane haline gelen arazi kabiliyetinden ödün vermiyor. Bu sınıfta çok az aracın yenebileceği off-road kabiliyetine sahip olan Discovery, yolda da oldukça konforlu ve lüks. Çok yönlü yapısıyla geniş aileler için de uygun. Üstelik gündüz off-road yaptıktan sonra bir gece kulübüne gidebilirsiniz.  Yedi koltuklu olması önemli bir avantaj. Bununla birlikte, böyle bir boyut ve ağırlık ile ciddi bir susuzluğa da sahip. Discovery’nin günlük kullanım için ucuz bir araç olduğunu söyleyemeyiz. Motor aralığı Range Rover Sport kadar geniş değil. Şimdilik bir V8 ya da plug-in hibrit versiyonu yok.

Ülkemizde sadece 2.0 lt dizel motorla satılan Discovery’nin SE, HSE ve HSE Luxury donanım paketleri bulunuyor. 925 bin TL’den başlayan fiyatlar 1 milyon 157 bin TL’ye kadar ulaşıyor.  2.0 lt’lik turbo dizel motor 240 HP güç üretebiliyor. 430 Nm tork iki tonun üstündeki ağırlığı taşıyabilmek için çok gerekli. 8.7 sn’de 0-100 km/s hızlanmasını tamamlayan Discover’ynin maksimum hızı 207 km/s. Ortalama yakıt tüketimi ise 6.5 lt/100 km olarak veriliyor.

4. Porsche Cayenne
Porsche’yi kurtaran otomobil, 2018’de üçüncü model nesline girdi. Platform arkadaşı Audi Q7 ile birlikte en iyi lüks SUV’lar listesine giren Cayenne, 2002’deki ilk jenerasyonuyla eleştiriler de almıştı. Birçok hayran Porsche’nin sadece spor otomobil üretmesini istiyordu. Fakat daha sonra herkes saygı duymaya başladı çünkü Porsche, sportif sürüşten asla ödün vermemişti. Kısaca Porsche hâlâ Porsche’ydi. Mevcut haliyle Cayenne, spor otomobil tarzı sürüşü küçük kardeşi Macan’a bıraktı ve bunun yerine yüksek kaliteli; lüks SUV tarzına daha fazla odaklandı. Yine de sürücü için çekiciliğini koruyor. Cayenne’nin kabini fazlasıyla kaliteli. Sınıfındaki en rahat araçlarla rahatça rekabet edebiliyor. Performansı da her zamanki kadar güçlü. Artık ürün gamında dizel yok. V6 ve V8’lerin yanında hibrit modeli de bulunuyor. Baz motor 340 HP güç üretiyor. Cayenne S’te 440 HP, Cayenne Turbo’da ise 550 HP’lik bir motor bulunuyor. Hibrit versiyon 340 HP’lik benzinli motorun yanında 130 HP’lik elektrikli bir motor daha sunuyor.

Toplam sistem gücü 462 HP olarak açıklanıyor. 253 km/s hıza ulaşan araç, Sport Chrono paket ile 0-100 km/s hızlanmasını 5.0 saniyede tamamlıyor. Ürün gamındaki diğer hibrit ise Turbo S üzerine geliştirilmiş. Toplam sistem gücü 680 HP olan bu aracın toplam torku da 900 Nm’ye ulaşıyor. Bu değerlere rağmen yakıt tüketimi sadece 3.9 lt/100 km. Porsche Cayenne artık ürün gamında yalnız değil. Cayenne Coupe adı verilen daha sportif görünümlü bir kardeşi de var. 

5. Audi Q7
Audi Q7, gerçek bir başarı hikâyesine sahip. En arzu edilen SUV’lar arasında olan Q7, yüksek kaliteli malzemeler ve verimlilik; izolasyon ve genişlik gibi lüks bir SUV’dan beklenilen her detayı sunuyor. Bazı rakiplerinin aksine sportif sürüşten çok konfora odaklanan Q7’nin tek dezavantajı güçlü rakipleri kadar karizmatik görünmemesi. Tabii bu fikir kişiden kişiye değişebilir. Önceki modelin standartlarını ciddi şekilde geliştiren Q7, 2019 yılında makyajlandı. Diğer büyük Audi modellerinde bulunan bilgi-eğlence sistemine kavuşan Q7, arazide de oldukça başarılı olarak biliniyor. Ülkemizde tek bir motor seçeneği ile satılan Audi Q7’nin fiyatı 1 milyon 176 bin TL. 50 TDI olarak kodlanan 3.0 lt’lik turbo dizel motora sahip olan Q7, 286 HP güç ve 600 Nm tork sunuyor. 2185 kg’lik ağırlığına rağmen 241 km/s maksimum hıza ulaşan Q7 50 TDI’ın 0-100 km/s hızlanması 6.3 saniye. Ortalama yakıt tüketimi ise 6.9 lt/100 km olarak açıklanıyor.

6. BMW X5
Münih’in tam boyutlu lüks 4×4’ü şu anda dördüncü nesli ile satılıyor. X5’in karakterinin tamamen olgunlaştığını söyleyebiliriz. 20 yıl önce BMW için bir devrim olan X5, şu anda birçok kardeşe ve hatta X7 gibi ağabeylere de sahip. Çok yönlü kabini, 4×4 yeteneği, tatmin eden konforu ve klasik BMW sportifliği ile bilinen X5; her nesli ile başarı çıtasını artırdı. G05 kodlu son nesil de dinamizmden ödün vermiyor. Sedanlara benzer sürüş konumu rakiplerinin çoğundan farklı hissettiriyor. Geniş ve ferah kabini lüks detaylarla döşenmiş olan X5, konfor anlamında yolcularını mutlu etmeyi biliyor. Tepkili direksiyonu, iyi gövde kontrolü ve net yol tutuş ise tipik BMW özellikleri. X5’i kullanırken, bir SUV’un içinde olduğunuzu bile unutabilirsiniz. BMW X5 şu anda Türkiye’de satılmıyor. xDrive 25d modelinde 231 HP; 30d’de 286 HP ve 40d’de 340 HP’lik dizel motor sunuluyor. Benzinli motor seçeneğini ise 340 HP’lik xDrive 40i oluşturuyor. xDrive45e hibrit yapısıyla dikkat çekiyor. 3.0 lt’lik benzinli motoru 286 HP güç üreten bu araç ortalama olarak 2.0 lt/100 km yakıt tüketiyor. Toplam sistem gücü ise 394 HP’ye, torku 600 Nm’ye ulaşıyor. xDrive45e’nin maksimum hızı 235 km/s ve 0-100 km/s hızlanması 5.6 saniye.      

7 . Mercedes-Benz GLE
Mercedes, lüks SUV pazarına olan bağlılığını yeni bir araç platformuna yatırım yaparak gösterdi. Dördüncü nesil GLE bilindiği gibi önceleri ML-Sınıfı olarak adlandırılıyordu. Eski GLE ile karşılaştırıldığında önemli ölçüde büyüyen yeni model; ikinci ve üçüncü sıradaki yolcular için selefinden belirgin şekilde daha lüks ve geniş bir ortam sunuyor. GLE, Mercedes’in en yeni bilgi-eğlence sistemine ve çift geniş ekranlı gösterge paneline sahip. Motor seçenekleri arasında 245’ten 330 HP’ye kadar dört ve altı silindirli turbo dizel üçlüsü yer alıyor. Benzinli motorlar arasında yer alan GLE 450’de ise 362 HP’lik 3.0 litrelik turbo ünite bulunuyor. Süspansiyon sistemi için klasik helezon yaylar ile önündeki yol yüzeyini okumak için stereo kameralar kullanan; süspansiyonu darbeye önceden hazırlayan aktif havalı süspansiyon sistemi arasında seçim yapmak mümkün. GLE de şu anda Türkiye’ye gelmeyen modeller arasında.  GLE’nin en güçlü modellerine baktığımızda ise 580 4Matic ve AMG modellerini görüyoruz. GLE 580 489 HP güce sahip. Mercedes-AMG GLE 63 S 4Matic+’da ise güç tam 621 HP’ye kadar ulaşıyor. Bu otomobil 850 Nm torkuyla 0-100 km/s hızlanmasını sadece 3.8 saniyede tamamlıyor.

8 . Volvo XC90
Volvo, Ford’un sahipliğinin ardından resmen rönesans yaşadı. Birbiri ardına modellerini yenileyen İsveçli marka, XC90’la da adından çok söz ettiriyor. Konfor ve yol tutuşu ile bilinen, gerçek bir yedi koltuklu olan XC90; gücü 390 HP’ye kadar ulaşan plug-in hibritin yanı sıra birçok motor seçeneğine sahip. Sunduğu lüks, konfor ve güvenliğin yanında fiyatı da BMW ve Mercedes gibi rakiplerinden daha uygun. İç mekânda lüks dokunuşlar ve sadelik çok başarılı şekilde harmanlanmış. Bilgi-eğlence sisteminin kullanılabilirliği ise bazı eleştiriler alabiliyor. Volvo XC90’ın ülkemizdeki fiyatları 856 bin TL’den başlıyor. B5 adı verilen yarı hibrit motora sahip olan en uygun fiyatlı modelde sekiz ileri otomatik şanzıman yer alıyor. 235 HP güce ve 480 Nm torka sahip olan bu model, 0-100 km/s hızlanmasını 7.6 saniyede tamamlıyor. 220 km/s maksimum hıza sahip olan XC90 B5’in ortalama tüketimi 6.3 lt/100 km. Diğer yarı hibrit model ise B6. 2.0 lt’lik benzinli motoru bulunan bu model 300 HP güç üretiyor. En güçlü XC90 olan T8 Twin Engine eAWD ise 390 HP gücüyle performans tutkunlarını da cezbediyor. 5.8 sn’de 0-100 km/s hızlanmasını tamamlayan XC90 T8’in ortalama yakıt tüketimi sadece 2.4 lt/100 km. 

9. Range Rover Velar
Range Rover Velar, Land Rover’ın yol odaklı en iyi SUV’u olarak kabul ediliyor. Konsept bir otomobilin canlanmış hali gibi görünen Velar, malzeme kalitesindeki yüksekliği ve lüksü teknolojiyle harmanlıyor. Sürüş, performans ve yol tutuş hassasiyetiyle kompakt bir HB kullanıyormuş hissi veren Velar,  boyutlarını ve ağırlığını hissettirmiyor. Tabii V6 ve V8 motorlardan bahsediyoruz. Dört silindirli motorlar da yeterince güçlü ama aracın karakterini tam olarak yansıtmıyorlar. Fonksiyonel yapısını görünümünden beklenmeyen arazi performansıyla tamamlayan Velar yine de markasının en iyi off-road aracı değil. Yüksekliği ayarlanabilir havalı süspansiyon seçildiğinde kabiliyetleri daha da artıyor. Velar’ın fiyatı 944 bin TL’den başlıyor. S, SE, R-Dynamic SE gibi donanım paketlerine sahip olan Velar, ülkemizde biri benzinli üç motor seçeneğiyle satılıyor. 2.0 lt’lik dizelin 180 ve 240 HP’lik iki güç versiyonu var. 180 HP’lik modelin tüketimi ortalama olarak 5.4 lt/100 km’ye kadar iniyor. 240 HP’lik dizelin torku 500 Nm, maksimum hızı 217 km/s ve 0-100 km/s hızlanması 7.4 saniye. P250 kodlu benzinli ünite ise 2.0 lt hacminde ve turbo desteğiyle 250 HP güç ve 365 Nm tork üretiyor.  7.6 lt/100 km olarak açıklanan ortalama tüketim değerinin yanında 0-100 km/s hızlanma 7.1 saniye. Maksimum hız ise 217 km/s. 

10 . Mercedes-Benz G-Serisi
Mercedes’in en üst seviye SUV’u çok belli olmasa da tamamen yeniden tasarlandı. Efsanevi bir off-road kabiliyeti sunan G-Serisi, görünüm olarak klasik modele benzese de şasi ve süspansiyonda önemli yenilikler yapıldı. İç mekân da modern dokunuşlara sahip. Günlük kulanıma daha uygun olan yeni G-Serisi, konfor anlamında da çıtayı yukarı taşıdı. Ekonomik bir G istiyorsanız G350d dizeli seçmelisiniz. Eğer ben performanstan ödün vermem derseniz AMG G63 de ürün gamında yer alıyor. G-Serisi tamamen yenilense de dedelerine benzeyen tek yönü dönüş çapının hâlâ beklentilerin altında kalması. Bu nedenle bazı alanlarda daha sık manevra yapmak zorunda kalabiliyorsunuz. Ayrıca bagaj kapağının açılması da dar alanlarda zor olabiliyor. G-Serisi ülkemizde 350d ve 450d dizel modellerle satılıyor. Baz model olan G 350 d 286 HP güç üretiyor ve ortalama 9.8 lt/100 km yakıt tüketiyor. Benzinli motor seçenekleri arasında yer alan G 500 ise 422 HP güç üretiyor. En güçlü model olan Mercedes-AMG G 63 ise 585 HP gücünde. 0-100 km/s hızlanması 4.5 saniye olan bu model, 850 Nm’lik torkuyla bir boğa kadar güçlü.  G-Serisi’nin ülkemizdeki fiyatları 2 milyon 308 bin TL’den başlıyor. AMG’nin fiyatı ise 2 milyon 710 bin TL’ye kadar ulaşıyor.

İlgili yazılar