Automagg’da yeni bir bölüme başlıyoruz. Hangisi alınır adlı bu köşemizde aynı sınıftaki otomobilleri kâğıt üstünde karşılaştıracağız ve hangisinin parasının karşılığını daha iyi verdiğini ortaya çıkarmaya çalışacağız. İlk karşılaştırmamızın konukları Renault Clio ve Opel Corsa. Bakalım küçük sınıfın bu iki iddialı modelinden hangisini satın almak daha mantıklı. Bütün motor ve şanzıman versiyonlarını inceledik…
https://www.youtube.com/watch?v=Tk9g5fFeF_U
Öncelikle söylememiz gereken, bu karşılaştırmanın tamamen fiyatlar, teknik özellikler ve donanımlar ile alakalı olduğu. Yol tutuş, kabin konforu, genişlik ve sessizlik gibi detaylar bu karşılaştırmada yer almayacak. Bu konularda bilgi vermek için bu otomobilleri aynı anda kullanıp, test etmemiz gerekiyor. Aslında bakılırsa biz hem Renault Clio’yu hem de Opel Corsa’yı daha önce kullandık ve fikrimiz var ama konseptimizden çıkmak istemiyoruz. Buradaki amacımız sizlere bir ilk izlenim vermek. Kağıt üstündeki bilgilerle hangi otomobilin daha mantıklı olduğunu ortaya çıkarmaya çalışacağız. Daha sonraki önerimiz, bu otomobillerden birini satın almaya niyetli olanların mutlaka yetkili satıcılarda bir test sürüşü yapmaları olacak. Çünkü bir otomobilin fiyatı daha uygun olabilir, teknik özellikleri daha başarılı olabilir ama içine oturduğunuzda kendinizi ona ait hissetmeyebilirsiniz. Kısaca karşılaştırma mantığımızı anlattıktan sonra hemen Clio ve Corsa’yı incelemeye başlayalım.
Tabii ki ilk önce fiyatlar çünkü otomobiller çok pahalılaştı. 120 bin TL ve altında küçük sınıf bir otomobil bulmak çok zor. Yeni Renault Clio, Joy, Touch ve Icon donanım paketleriyle satılıyor. Opel Corsa’da ise dört donanım paketi var. Bunlar Essential, Edition, Elegance ve Ultimate olarak sıralanıyor. Fiyatı 121 bin TL’den başlayan Renault Clio hemen bir avantaj elde etmiş gibi görünebilir çünkü en uygun fiyatlı Opel Corsa 135 bin 800 TL’den başlıyor. Motor özellikleri de benzer olan bu otomobillerin hangisinin daha avantajlı olduğunu yazımızın ileriki bölümlerinde inceleyeceğiz. Clio ürün gamına baktığımızda Opel Corsa’dan daha çok motor ve şanzıman seçeneği olduğu görülüyor. Örneğin 85 HP’lik 1.5 dCi motor gibi bir versiyon Corsa’da yok. Aynı şekilde 100 HP’lik benzinlide manuel şanzıman sadece Clio’da var. Aslında bu bir eksiklik sayılmaz, Renault Clio yerlilik avantajını kullanıyor. Opel ise daha çok talep görecek modelleri getirmeyi tercih etmiş. Clio fiyatları 196 bin 100 TL’ye kadar uzanıyor. En pahalı Opel Corsa ise 179 bin 200 TL.
Her iki model de çok yeni. Clio, uzun zamandır Avrupa’nın en çok satan küçük sınıf modeli. Bu nedenle yenilenirken tasarım anlamında ciddi farklılıklara imza atılmamış. Tamamen yeni bir model olmasına rağmen dördüncü nesille benzer çizgilere sahip. Opel Corsa ise altıncı neslinde tamamen farklı bir tasarım anlayışına gitmiş. İki modelin de oldukça modern göründüğünü söyleyebiliriz. Tabii burada zevkler devreye giriyor. Bizim daha fazla yorumda bulunmamız doğru olmaz. Modelleri detaylı incelemeye başlamadan önce ebatlara bir bakalım. Clio, 4050 mm uzunluğa, 1798 mm genişliğe ve 1440 mm yüksekliğe sahip. Aks aralığı ise 2583 mm. Corsa’nın uzunluğu ise 4060 mm ile daha fazla. Buna karşın, 1765 mm’lik genişliği ve 1433 mm’lik yüksekliği Clio’dan daha az. Ayrıca 2538 mm’lik aks aralığı da Clio’dan kısa. Aks aralığının daha fazla olmasının yanında daha geniş ve yüksek olması Clio’ya kabin ferahlığı anlamında bir avantaj kazandırabilir.
Ayrıca baş ve dirsek mesafeleri de bundan payını alacaktır. Bagaj hacimlerine bakıldığında Clio’nun 391 lt ile önemli bir avantajı bulunuyor. Corsa 309 lt ile çok geride kalıyor. Arka koltuklar yatırıldığında elde edilen hacim konusunda ise 12 lt ile Corsa daha önde. Clio, koltuklar yatıkken 1069 lt’lik bir hacime sahip. Corsa’da ise bu değer 1081 lt’ye ulaşıyor. Sonuç olarak ebatlar konusunda Clio’nun bir avantajı var. Tabii daha önce de belirttiğimiz gibi bu iki otomobili de kullanmadan, arka koltuklarına oturmadan bir yorumda bulunmak yanlış olur. Şimdi gelelim gerçek model karşılaştırmasına. İlk inceleyeceğimiz modeller en ucuz olanlar.
Baz modeller
Baz modellere baktığımızda motor seçeneklerinin de birbirine çok yakın olduğu görülüyor. Atmosferik motorlu Clio 1.0 Joy 121 bin TL’ye satılıyor. Corsa’nın Essential donanıma sahip 1.2 modelinin fiyatı ise 135 bin 800 TL. Arada 14 bin 800 TL fark olması Clio için önemli bir avantaj. Corsa’nın kazanması için donanım, performans ve tüketim anlamında ciddi bir fark atması lazım. İki model de üç silindirli ve atmosferik beslemeli. Opel’in burada hacim avantajı var ki, bu da özellikle tork değerine yansıyor. 999 cc’lik Renault motoruna karşın Corsa’da 1199 cc’lik bir ünite bulunuyor. Bu motoru Peugeot ve Citroen modellerinden iyi tanıyoruz. Renault Clio 6300 d/d’de 72 HP güç üretiyor. Corsa ise 5000 d/d’de 75 HP güce sahip. Aslında litre başına güce bakıldığında Renault motorunun daha verimli olduğu ortaya çıkıyor ama gerçek dünyada bunun çok karşılığı yok. İnsanlar otomobili kullanırken çekişe odaklanıyor, litre başına daha çok güç ürettiğine değil. Clio’nun küçük motoru 3500 d/d’de 95 Nm tork üretirken, Corsa 113 Nm ile çok daha fazla avantajlı. Üstelik tokunu daha düşük devirde elde ettiği için kullanım sırasında daha esnek olacaktır. Üstelik Corsa, Clio’dan 62 kg daha hafif. Performans verilerine bakıldığında aradaki hacim ve hafiflik avantajı çok iyi anlaşılıyor. Opel Corsa’nın maksimum hızı 174 km/s ve 0-100 km/s hızlanması 13.2 saniye sürüyor. Renault Clio ise belirgin şekilde daha yavaş.
Maksimum hızı 162 km/s ve 0-100 km/s hızlanması 16.4 saniye sürüyor. Rahatlıkla Corsa’nın şehir içinde çok daha kullanışlı ve seri olacağını söyleyebiliriz. Tabii daha da önemlisi yakıt tüketimi. Opel, yeni Corsa 1.2’nin yeni WLTP normuna göre 100 km’de ortalama olarak 5.7 lt tükettiğini iddia ediyor. Clio ise 5.3 lt/100 km ile rakibinin önüne geçiyor. Fazla ağırlık ve tork eksikliğine rağmen daha az yakıyor olması bir başarı. Sonuç olarak performans Corsa’nın belirgin bir avantajı bulunuyor fakat bu aradaki 14 bin 800 TL’lik farkı karşılar mı emin değiliz. Son kararı verebilmek için donanımlara bakmak gerekli. Her iki otomobilin de ESP gibi güvenlik donanımları eksiksiz zaten bunlar zorunlu özellikler. Joy ve Essential paketleri birbirine çok benziyor. Renault Clio’da otomatik yanan farlar ve LED farlar öne çıkıyor. Ayrıca gösterge panelindeki TFT ekran da 4.2 inç ile daha büyük. Opel Corsa’nın farkları ise arka camların da elektrikli olması ve 5.0 inçlik dokunmatik multimedya ekranı oluyor. Ayrıca yan perde hava yastıkları da mevcut. Günümüzde multimedya ekransız bir otomobil düşünmek çok zorlaştı. Corsa’nın küçük de olsa bir ekrana sahip olması önemli bir avantaj. Sonuç olarak Renault Clio 15 bin TL’ye yakın bir fiyat avantajı sunuyor ve daha az yakıt tüketiyor. Bunun yanında Opel Corsa’nın performans değerleri çok daha iyi. Clio’nun donanımında da fazlalıklar var ama dokunmatik multimedya ekranı yok. Fiyat farkınının yüksek olması ve tüketim avantajı ilk karşılaştırmada Clio’yu ön plana çıkarıyor. Evet performans olarak eksikliği var ama şehir içi kullanımlarda çok da önemli bir kriter değil. Yine de ben daha fazla performans isterim diyorsanız kesinlikle Corsa’nın baz modelini satın almalısınız. Eğer ilk sıfır km otomobilinizi alacaksanız ve paranızı da zor denkleştirdiyseniz Clio’ya bakmanız daha mantıklı.
Benzinli otomatikler
Clio ve Corsa arasındaki ikinci karşılaştırmamız 100 HP’lik otomatik modeller arasında. Renault Clio’nun 999 cc’lik üç silindirli turbo motoru 5000 d/d’de 100 HP güç üretiyor. Tork ise 1750 d/d’de 142 Nm. Opel Corsa ise 1199 cc’lik üç silindirli turbo bir motora sahip. Opel lehindeki hacim farkı tork anlamında yine Corsa’ya avantaj sağlıyor. 5500 d/d’de 100 HP güç üreten motor, 1750 d/d’de 205 Nm torka ulaşıyor. Bu değer Clio’ya göre 63 Nm daha fazla. Ağırlıklara bakıldığında Corsa’nın 22 kg daha hafif olduğu görülüyor. Renault, değişken oranlı CVT otomatik şanzıman tercih ederken, Opel Corsa’da sekiz ileri tork konvertörlü bir otomatik şanzıman bulunuyor.
Hafiflik ve tork avantajına bakıldığında Corsa’nın performans anlamında daha başarılı olacağı belli gibi. Sekiz ileri otomatik şanzımanı da daha teknolojik bir üretim. 192 km/s maksimum hıza sahip olan Opel Corsa’nın 0-100 km/s hızlanması 10.8 saniye. Renault Clio da beklenildiğinden daha iyi savaşıyor. 182 km/s’lik maksimum hız Corsa’dan 10 km/s daha az olsa da 0-100 km/s hızlanma 11.5 saniye. Bu değer Corsa’dan 0.7 saniye kötü ama günlük kullanımda pek hissedilecek bir fark değil. Şehir içinde Clio’nun da yeterince atak olduğu ortaya çıkıyor. Yakıt tüketimine bakarsak, WLTP normundaki fabrika verilerine göre Opel Corsa’nın dezavantajlı olduğu görülüyor. Renault’nun açıkladığı değer 100 km’de ortalama olarak 5.0 lt. Corsa ise aynı mesafede 6.1 lt tüketiyor. Clio’nun belirgin derecede daha ekonomik olduğunu söyleyebiliriz. 100 km’de 1.1 lt fark az değil. Burada şunu belirtmek gerekli, Renault Türkiye doğru bir iş yaparak internet sitesinde ve broşürlerinde yeni WLTP normlarına göre olan tüketim değerlerini açıklıyor. Opel Türkiye ise tüketimin daha düşük görünmesi için eski NEDC normuna göre açıklama yapıyor. Yani internet sitelerine bakarsanız Opel Corsa’nın daha az yakıt tükettiğini düşünebilirsiniz ama bu yanlış. WLTP normu günlük kullanıma daha yakın değerler sunuyor. Renault, tüketim değerlerine güvendiği için yeni normla açıklama yapıyor ve bizce övgüyü hak ediyor.
Teknik özelliklere bakıldığında 100 HP’lik motor ve otomatik şanzıman seçeneklerinde Corsa’nın performans anlamında yine öne çıktığını görüyoruz. Fiyatlara baktığımızda Clio’nun Touch donanım paketiyle 157 bin 800 TL’den satıldığını ortaya çıkıyor. Opel Corsa ise Edition donanım paketiyle 162 bin 300 TL’lik bir fiyata sahip. Performans anlamında az da olsa geri kalan Clio’nun 4500 TL’lik bir fiyat ve yakıt tüketimi avantajı bulunuyor.
Burada da önemli olan donanım paketleri olacak gibi görünüyor. Clio’nun Touch donanım paketinde Joy’a artı olarak krom dış detaylar, 16 inç kapaklı jantlar, arka park sensörü, elektrikli ve tek dokunuşlu arka camlar ile 7.0 inçlik multimedya ekranı bulunuyor. Bu sistemde Apple CarPlay ve Android Auto uyumu da mevcut. Opsiyonlar arasında ise ön sis farları, navigasyon, 16 inç alaşım jantlar, park asistan paketi ve kablosuz şarj özelliği dikkat çekiyor. Opel Corsa’ya baktığımızda ise Edition paketinin oldukça dolu olduğu görülüyor. Öncelikle Clio’nun Icon paketinde bile opsiyon olan birçok sürüş destek sistemi Opel Corsa Edition’da standart. Aktif şerit takip sisteminden trafik ışığı tespit sistemine, aktif acil fren sisteminden ön çarpışma ikazına kadar birçok güvelik donanımı bulunan Corsa, bu anlamda Clio’nun çok önüne geçiyor. Ayrıca, 16 inç alaşım jantlar, LED farlar, arka park sensörü ve uzun far asistanı gibi özellikler de Edition paketi ile birlikte geliyor. Corsa’nın Clio’ya göre tek eksiği, Edition paketinde hâlâ 5.0 inçlik multimedya ekranı kullanılıyor olması. Sonuç olarak, Corsa’nın 1.0 lt turbo motorlu ve otomatik şanzımanlı Edition modeli, Clio’nun benzer motor-şanzımanlı ve Touch donanımlı versiyonuna karşı zor da olsa bir galibiyet aldığını söyleyebiliriz. Bu galibiyetin tek nedeni daha fazla güvenlik ekipmanı sunması ve performansının biraz daha iyi olması. Belirttiğimiz gibi fiyatı 4500 TL daha pahalı olmasına rağmen performansı daha başarılı ve özellikle güvenlik donanımı daha zengin.
Clio ise daha uygun fiyatı, düşük yakıt tüketimi, geniş bagaj hacmi gibi avantajlarla kesinlikle tercih edilebilir bir model. Aynı 100 HP’lik motor ve otomatik şanzıman ikilisi, her iki modelde de bir üst pakette de sunuluyor. Clio’nun Icon paketinde fiyat 170 bin 800 TL’ye ulaşıyor. Opel Corsa ise Elegance paketiyle 168 bin 200 TL’den satılıyor ve Clio’dan daha ucuz. Bir üst pakette de Corsa’nın donanım avantajı var. Fiyatı da daha ucuz olduğu için tercih etmek mantıklı görünüyor.
Dizel modeller
Şimdiki karşılaştırmamız Türkiye’de çok sevilen dizel motorlarla olacak. Donanım paketleri Touch ve Edition olduğu için tekrarlamaya gerek yok. Opel Corsa’nın Clio’dan daha fazla donanım sunduğunu belirtmiştik. Özellikle güvenlik donanımı çok daha zengin. Dizel motorların fiyatına bakıldığında Clio’nun 115 HP’lik Blue dCi modeli Touch paketiyle 177 bin TL’ye satılıyor. Opel Corsa ise Edition paketli 102 HP’lik dizel motoruyla 166 bin 300 TL. Corsa daha zengin bir donanım sunmasına rağmen Clio’dan neredeyse 11 bin TL daha ucuz. Eğer Renault Clio bu karşılaştırmadan galip ayrılmak istiyorsa teknik özelliklerde ciddi bir fark atmak zorunda. Öncelikle Corsa’nın dizel versiyonlarda yaklaşık 100 kg daha hafif olduğunu belirtmek gerekiyor. Bu da aradaki 13 HP’lik güç ve 10 Nm’lik tork avantajının azalacağı anlamına geliyor. Her iki otomobil de altı ileri manuel şanzımana sahip. 3750 d/d’de 115 HP güç üreten 1461 cc’lik Clio motorunun torku 2000 d/d’de 260 Nm. Opel Corsa’da ise yine PSA’dan alınma 1499 cc’lik bir turbo dizel motor bulunuyor. 3500 d/d’de 102 HP güç ve 1750 d/d’de 250 Nm tork sunan Opel Corsa, güç ve tork anlamında biraz geride kalıyor ama torkunu daha alt devirde elde ediyor olması esneklik anlamında avantaj sağlayabilir.
Renault Clio’nun maksimum hızı 197 km/s ile oldukça başarılı. Opel Corsa ise 188 km/s’de kalıyor. 0-100 km/s hızlanmada da 9.9 sn’lik Clio değerine karşı Corsa’nın 10.2 sn’lik bir veriye sahip olduğu görülüyor. Clio daha seri ama hafiflik avantajıyla Corsa da yeterince atak olduğunu ispatlıyor. İlk hızlanmada elde edilen 0.3 sn’lik fark şehir içinde fark edilecek bir değer değil. Yani Clio, performans anlamında belirgin bir fark yaratamıyor. Sadece maksimum hızı çok daha yüksek ama bu tip otomobiller genellikle şehir içinde kullanılıyor. Dizellerde en önemli unsur yakıt tüketimi. Renault Clio’nun fabrika verilerine göre ortalama tüketimi 100 km’de 3.7 lt. Bu çok başarılı bir değer üstelik belirttiğimiz gibi eski NEDC normuna göre değil, yeni WLTP normuna göre bile 4.0 lt/100 km’nin altına inebiliyor. Zaten 1.5 lt dCi motorların ne kadar ekonomik olduğunu biliyoruz. Diğer yandan Opel Corsa da artık Fransız kalbine sahip ve Peugeot ile Citroen modellerinin de ne kadar ekonomik olabildikleri bütün kullanıcılar tarafından kabul ediliyor. Opel Corsa’nın 1.5 lt’lik dizel motoru ortalama olarak 100 km’de 4.3 lt yakıt tüketiyor. Bu veri, en azından kâğıt üstünde Clio’dan geride. Sonuç olarak Corsa’nın fiyatı daha uygun ve donanımı da daha zengin ama Renault Clio yakıt tüketimi ve performansta Opel Corsa’ya yenilmiyor. Dizellerde satın alma kararı biraz zor gibi görünebilir. Opel Corsa’nın 11 bin TL’lik ciddi bir fiyat avantajı ve daha zengin donanım avantajı var. Clio ise daha performanslı ve ekonomik olan model, yine de 11 bin TL’lik fiyat farkı azımsanacak bir değer değil. Bu nedenle Corsa satın almak daha mantıklı olabilir.
Üst modeller
Son olarak 130 HP gücünde otomatik şanzımanlı benzinli modelleri karşılaştıracağız. Donanım paketleri de en üst olduğu için ilginç bir karşılaştırma olacak. İlk önce fiyatlara bakalım. Renault Clio’nun 130 HP’lik yeni 1.3 lt turbo motoru çok iddialı. Bu motor Mercedes ile ortak geliştirildi ve A-Serisi gibi modellerde de karşımıza çıkıyor. Ayrıca yedi ileri çift kavramalı otomatik şanzıman da bir avantaj olabilir. Sonuç olarak çift kavramalı otomatik şanzımanların, tork konvertörlülerden daha hızlı olduğunu biliyoruz. Gerçi PSA’nın EAT adını verdiği, Japon Aisin tarafından üretilen, altı ve sekiz ileri otomatik şanzımanlar bu önyargıyı yıktı. Ayrıca klasik tork konvertörlü otomatik şanzımanların daha uzun ömürlü olduğunu biliyoruz. Icon donanımlı Clio 1.3 TCe EDC’nin fiyatı 184 bin 600 TL’ye ulaşıyor. Opel Corsa’nın 130 HP’lik 1.2 turbo motoru, sekiz ileri otomatik şanzıman ve Ultimate donanımla birlikte 179 bin 200 TL. Corsa yine fiyat avantajına sahip ve donanımı da neredeyse eksiksiz. Ultimate pakette modern bir otomobilde aklınıza gelecek her detay mevcut. Opsiyon olarak sadece teknoloji paketi sunuluyor. Bu pakette LED Matrix farlar, anahtarsız giriş ve çalıştırma, ön koltuk ısıtması ve 10 inçlik multimedya ekranı bulunuyor. Clio’nun Icon donanımı da oldukça zengin ama Corsa’da standart olan bazı donanımlar opsiyon olarak yer alıyor. Sürüş destek, park destek ve R.S. Line gibi paketlerle eksiksiz bir Clio yaratmak mümkün ama doğal olarak fiyat iyice yükseliyor. Opel Corsa Ultimate paketiyle zaten daha uygun fiyata sahip. Clio’yu bir de opsiyonel paketlerle doldurursanız fiyatı iyice yükseliyor. Yani son karşılaştırmamızda da fiyat/donanım oranı Opel Corsa’dan yana. Teknik özelliklere gelirsek, Clio’nun 1.3 lt’lik dört silindirli motoru 5000 d/d’de 130 HP güç ve 1600 d/d’de 240 Nm tork sunuyor. Opel Corsa ise 1199 cc’lik üç silindirli turbo motora sahip. 5500 d/d’de 130 HP güç ve 1750 d/d’de 230 Nm tork sunan bu motor daha küçük hacimli olsa da rakibine yenilmiyor.
İki otomobil de 1233 kg ile aynı ağırlıkta. Performans verilerine bakıldığında, 208 km/s maksimum hıza ulaşan Corsa beklenmedik bir galibiyet alıyor çünkü Clio 200 km/s’de kalıyor. 0-100 km/s hızlanmada da 8.7 sn’lik değeri ile Corsa öne çıkıyor.
Renault Clio aynı hızlanmayı 9.0 sn’de tamamlıyor. Aradaki bu farkın şehir içinde çok hissedileceğini söyleyemeyiz. Sonuç olarak her iki model de performans anlamında çok başarılı görünüyor. Corsa ise rakibinden biraz daha hızlı. Yakıt tüketimi avantajı yine Renault’da. 100 km’de ortalama olarak 5.3 lt yakıt tüketen Renault Clio, Corsa’nın 5.9 lt/100 km’lik değerinden önde.
Fiyatı 5400 TL daha uygun olan Opel Corsa daha fazla donanım sunuyor. Üstelik performansı da az da olsa daha iyi. Renault Clio ise her zamanki gibi yakıt tüketimi avantajına sahip.
Yerli üretim olan Clio’nun ithal bir otomobile karşı fiyat/donanım oranında sürekli yenilmesi kulağa çok garip geliyor. Bu anlamda Renault Clio’nun Türkiye’de üretilmesinin hiçbir avantajı olmadığı ortaya çıkıyor. Sadece baz modelde Clio’nun fiyat avantajı var. 100 HP’lik otomatik modellerde de Clio daha uygun fiyatı sunuyor ama özellikle sürüş destek sistemleri konusunda eksiklikleri var.
Sonuç
Sonuç olarak her iki modelin de küçük sınıfta tercih sırasının üstünde olacak özelliklere sahip olduğunu söyleyebiliriz. Opel Corsa, baz model hariç fiyat/donanım konusunda öne çıkan model oluyor. Ayrıca hafif yapısı ve PSA’dan alınan motorlarıyla performans anlamında da Clio’yu ardında bırakabiliyor.
Renault Clio ise fabrika verilerine göre her modelde yakıt tüketimi avantajına sahip. Ayrıca bagajı daha geniş ve ebatlara bakıldığında kabininin daha ferah olması muhtemel. Yerli bir model olması fiyatlara yansısaydı Opel Corsa’yı rahatça geçebilirdi. Sonuçta ufak performans farklılıkları günlük kullanımda çok önemli değil. Yakıt tüketiminin düşüklüğü daha geçerli bir konu.
Yazımızın başında da söylediğimiz gibi bunlar kâğıt üstündeki teknik özellikler. Bir otomobili satın almak için daha fazlasına ihtiyaç var. Bizim amacımız bir temel oluşturmak, detaylarla uğraşmanızı engellemekti. Bu iki otomobilden birini tercih edecekseniz mutlaka bir test sürüşü yapın ve kararınızı öyle verin.