Japon usulü kompakt: Toyota Auris

Toyota’nın kompakt sınıf temsilcisi Auris ile 2007 yılında tanıştık. Japon marka daha önce C segmentinde temsil edilmiyor muydu? Tabii ki ediyordu ama o zaman tüm modeller efsanevi Corolla adı altında satılıyordu. 2007’den itibaren ise hatchback ve sedan modeller ayrıldı ve Auris ortaya çıktı.

TOYOTA AURIS

2009’da makyajlanan kompakt Toyota, geçtiğimiz yıl ağustos ayında tamamen yenilenerek güçlü rakipleriyle başa baş savaşmak için tüm kozlara sahip oldu. Geçtiğimiz şubat ayından itibaren Türkiye’de satışına başlanan Auris, Toyota’nın yeni tasarım felsefesini de yansıtıyor. Özellikle sportif önden görünüşüyle dikkat çeken otomobilde keskin bakış adı verilen LED’li farlar ve ön ızgaraya verilen önem, bundan sonra tüm Toyota modellerinde yerini alacak. Japon marka bu ızgara tasarımına ‘Under Priority – Öncelikli’ adını veriyor. Auris’ten sonra yeni Corolla’da da karşımıza çıkan bu tasarım anlayışının her iki modele de cesur ve agresif bir görünüm verdiğini söyleyebiliriz.

DÜŞÜRÜLEN AĞIRLIK
Auris’in bir önceki nesile göre 30 mm artırılan uzunluğu 4275 mm’ye ulaşmış. Yüksekliği de 55 mm düşürülerek 1460 mm’ye indirilen otomobil, böylece yola sağlam basan bir havaya bürünmüş. Toyota tasarımcılarının, yeni Auris’te sadece görünüme önem verdiğinden bahsedemeyiz. Sınıfının en iyilerinden olan 0.277 Cd’lik aerodinamik sürtünme katsayısı, entegre arka spoyler, hava akımına şekil veren tavan tasarımı ve aracın altındaki hava akımını kolaylaştıran alt tasarım detaylarıyla sağlanmış. Ayrıca, Toyota’nın ‘sakana’ ismini verdiği kanatlar da aerodinamik başarıyı sağlayan detaylar arasında.
Ağırlığı 50 kg azaltılan yeni Auris’in gövdesinin üst tarafında kullanılan çelik sayesinde, rijitliği yüzde 10 oranında artırılmış. Daha hafif olmasına rağmen daha güçlü materyallerin kullanıldığı üst gövde yapısı ve sürüş pozisyonunun 40 mm aşağıya düşürülmesi de ağırlık dağılımının aşağıya çekilmesini sağlamış.

TOYOTA AURIS

ZENGİN DONANIM
Eski Auris’in dışı sade, içi ise birçok modern tasarım oyununa sahipti. Toyota, bu kez tam tersini yapmış. Kabinde sade ama fonksiyonel bir yapı yeterli görülürken, gövde üzerinde daha çok yoğunlaşılmış. Tamamen kişisel bir görüş ama bence de doğru olan bu. Kendi adıma ikinci sınıf bir cep telefonu gibi görünen kabinlerden hoşlanmıyorum. iPhone’un başarısının sırrı da bu değil miydi? Sade, kolay kullanımlı ama bir o kadar da seçkin görünüm…
Life, Active, Advence ve Premium donanım paketlerine sahip olan Auris, baz modelde dahi dijital klimayı standart olarak sunuyor. 6.1 inçlik dokunmatik ekrana sahip Toyota Touch Multimedya sisteminin de Active ile birlikte geliyor oluşu önemli bir artı puan. Kısaca Auris’in baz modelden itibaren tatmin edici bir donanıma sahip olduğunu söyleyebiliriz. Bu da konfor adına otomobili öne çıkarıyor. Sessizlik ve başarılı süspansiyon da konforu artıran diğer özellikler. Tok bir süspansiyonu bulunan Auris, darbeleri başarıyla emerken, rahatsızlık veren gürültüler de çıkarmıyor. Önde ve arkada kompakt bir otomobil için yeterli yaşam alanının bulunuyor oluşu da Auris’in olumlu özellikleri arasında. 353 lt’lik bagaj hacmi sınıfının genişleri arasında yer almasa da (Hyundai i30 378 lt, VW Golf 380 lt) yeterli kabul edilebilir.

TUTUMLU DİZEL
Toyota’nın tanıdık 1.4 D-4D dizel motoru, 90 HP gücü ve 205 Nm’lik torkuyla elinden geleni yapıyor. Otomobile yeterli olduğu da söylenebilir ama artık rakipleri karşısında güçsüz kalıyor. Toyota’nın BMW ile birlikte 1.6 lt’lik dizel üstünde çalıştığını bildiğimizden içimiz rahat. Yakında Auris de bu konuda rakipleriyle aynı koşullarda savaşacak.
Sekiz supaplı ve üstten tek eksantrikli turbo dizel motor, 1265 kg’lik Auris’e 180 km/s maksimum hız kazandırıken, 0-100 km/s de 12.5 sn’de tamamlanabiliyor. Altı ileri manuel şanzımanla kombine edilmiş motor, alt devirlerden itibaren torkunu saunabildiği için esnek bir yapıya sahip. Diğer yandan en önemli özelliği ise yakıt tüketimindeki tutumluluğu. Fabrika verisi 4.2 lt/100 km olarak veriliyor. Dikkatli kullanımla 5.0 lt/100 km’nin altına düşmek mümkün. Biz ise testimiz boyunca 5.6 lt/100 km tükettik ama performanslı kullanım ve sıkça şehir içinde zaman geçirmek de buna dahil.
Auris’in ilginç bir özelliği de 1.6 lt benzinli modellerde arkada çift salıncaklı süspansiyona sahip olması. Diğer modeller ise torsiyon sistemi kullanıyor. Japonların torsiyon konusunda Fransızlar kadar usta olduğunu söyleyemeyiz. Auris, arkadan kaymaya meyilli br yapıya sahip. Bizce çift salıncaklı sistemin tüm modellerde yer alıyor olması gerekli…
Mert YILMAZ

TEKNİK ÖZELLİKLER
Model: Toyota Auris 1.4 D-4D Advence
Fiyat: 61.000 TL
Motor: 1364 cc, dört silindir, SOHC, 8V, turbo dizel
Güç: 90 HP 3800 d/d
Tork: 205 Nm 1800 d/d
0-100 km/s: 12.5 sn
Maksimum hız: 180 km/s
Şanzıman: 6 ileri manuel
Yakıt tüketimi: 4.2 lt/100 km
Emisyon: 109 g/km
Ağırlık: 1265 kg
Bagaj hacmi: 353 lt

İlgili yazılar